Toyota Prius sa stala po tretí raz milionárom

Toyota Prius стала миллионером в третий раз
Spoločnosť  Toyota oslávila predaj troch miliontového auta s hybridným pohonom. Za 14 rokov sa podarilo ušetriť 18 ton CO2 .

Od roku 1997 celkový počet predaných áut s hybridným pohonom presiahol 3,03 mil. , z toho viac ako dve tretiny pripadli na Prius, keď presne tak išlo o 2 185 000 kusov.
Pripomeniem, že Prius sa začal predávať v Japonsku v roku 1997 a až v roku 2000 sa prvé kusy dostali k dealerom v Severnej Amerike a Európe.  V roku 2003 spoločnosť predstavila druhé pokolenie Prius a sústredila sa na montáž hybridných pohonov aj do iných modelov. V máji 2009 prišlo na svet ďalšie pokolenie Prius III. Tretia verzia Priusu dostala benzínový motor s objemom 1.8 l s výkonom 98 koní a elektromotor s výkonom 80 koní. Na 100 km je kombinovaná spotreba u tohto auta s predným pohonom 5,8 l paliva.
V roku 2010 bolo predaných už 315 669 kusov tretej generácie. V Japonsku sa toto auto už po dvadsiatych mesiacoch predaja dostalo na čelo v predaji. V krajine vychádzajúceho slnka sa tento model predáva najviac zo všetkých krajín. Len pre porovnanie v Nemecku sa v tom istom roku predalo iba 3500 Priusov čo zodpovedá 0,4% z celkového počtu predaných kusov v tejto triede.
Bolo potrebných  10 rokov na to, aby hybridné auta značky Toyota dosiahli miliontového predaného kusu v Japonsku. Druhý milión sa predal už len za 2 roky. Teraz Toyota predáva 18 hybridných modelov v 80 krajinách sveta.
Medzi hybridné modely tejto značky pravidelne pribúdajú nové modely po montáži hybridného pohona do Aurisu, očakávame príchod Lexusa CT 200h Hybrid. Trošku neskôr sa k nemu pripojí ešte 6 úplne nových a 4 vynovené modely. Pripomeniem, že v roku 2012 sa v Európe začne predávať  hybridný minivan Prius+( japonsky názov Prius V ), ktorý bol predstavený na poslednom autosalóne v Ženeve, rovnako tak aj Prius Plug-In, Toyota Yaris, s pohonmi tohto typu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára