Dacia: pokračujúci príbeh úspechu




Značka Dacia iba v priebehu siedmich rokov dokázala napísať príbeh svetového úspechu. Dacia prijala nový prístup k automobilom tým, že zákazníkom dodá vozidlo so všetkými základnými vlastnosťami za príťažlivú cenu.
Táto filozofia premenila sotva známu značku na významného hráča na súčasnom trhu.

Neustále rastúci predaj

V roku 2010 (trh osobných vozidiel):
-        Vo svete Dacia predala 348 279 vozidiel (medziročný nárast o 11,8 percenta).
-        V Európe so zaregistrovaným počtom 246 920 vozidiel (zvýšenie o 15 percent v porovnaní s rokom 2009) získala Dacia trhový podiel 1,6 percent.
-        Vo Francúzsku bola Dacia šiestou najpredávanejšou značkou s trhovým podielom 4,1 percenta vďaka registrácii 110 075 vozidiel (medziročný vzostup o 65,6 percenta). Veľký podiel zákazníkov tvorili kupci osobných vozidiel, čím sa Dacia vo Francúzsku stala štvrtou najpredávanejšou značkou osobných automobilov.

Pretrvávajúci úspech značky Dacia je možné vysvetliť rozsiahlou ponukou produktov, vrátane modelov:
-        Dacia Sandero: 155 000 predaných kusov v roku 2010 (25 percent vo verzii Stepway)
-        Dacia Duster: od uvedenia pred rokom značka prijala viac než 100 000 objednávok.

Dacia odteraz do roku 2013 pripravuje facelift modelov Sandero, Logan a Logan MCV a v roku 2012 rozšíri svoju ponuku o nový rodinný model a malý van.




Raketový štart modelu Dacia Duster

-       Terénny model Dacia Duster sa stal hitom vo všetkých krajinách, v ktorých sa predáva. V roku 2010 bolo vo svete zaregistrovaných celkovo 67 000 kusov Dusteru.
-       Dacia Duster získal celý rad popredných ocenení, napríklad "Autobest 2011", "Trophée de l’Argus" vo Francúzsku, "Vozidlo roka" v Rumunsku a titul "Šampión v zostatkovej hodnote" v Nemecku.
-       Tento model si vydobyl aj pozoruhodné miesto vo svete motoristického športu, keď sa Alain Prost zúčastnil na francúzskych pretekoch na ľade 2010/2011 Trophée Andros práve s pretekárskou verziou modelu Dacia Duster.
-       Pretekárska kariéra modelu Dacia Duster bude pokračovať 22. marca, keď sa má už druhýkrát zúčastniť na pretekoch Rallye Aïcha des Gazelles na marockej Sahare. Terénna verzia s pohonom 4x4 v roku 2010 zvíťazila vo svojej triede v týchto výlučne ženských pretekoch.


DACIA: POKRAČUJÚCI ÚSPECH NA PREDAJNOM FRONTE
V regióne Magreb: Predaj osobných automobilov Dacie sa zvýšil o 5,2  percenta na 37 289 kusov, a to aj napriek 2,6-percentnému poklesu trhu. Trhový podiel značky stúpol o jedno percento na 8,2 percenta v Alžírsku a o jedno percento na 17,5 percenta v Maroku, kde sa stala najpredávanejšou značkou.

V Európe: Predaj osobných vozidiel a LCV značky Dacia sa zvýšil o 15,2 percenta to 246 920 kusov, čo zodpovedá trhovému podielu 1,6 percenta. Hlavnými európskymi trhmi Dacie sa v roku 2010 stali Francúzsko (110 075 predaných vozidiel), Nemecko (40 327), Taliansko (21 941), Španielsko (21 753) a Belgicko, kde značka vďaka predaju 11 403 vozidiel zvýšila trhový podiel o 0,9 percenta.
V Rumunsku je Dacia naďalej najpredávanejšou značkou s trhovým podielom 31,7 percenta, čo predstavuje vzostup o tri percentá.

RAKETOVÝ ŠTART KARIÉRY MODELU DACIA DUSTER
Offroad Dacie – šiesty model v ponuke tejto značky – od svojho uvedenia na trh v apríli 2010 zaznamenal výrazný úspech vo všetkých krajinách, kde sa predáva.
Dacia Duster je dostupná vo verziách 4x4 alebo 4x2 a spája v sebe bezkonkurenčný vnútorný priestor za dobrú cenu s terénnymi schopnosťami, pričom dieselové verzie tohto modelu sú mimoriadne úsporné z hľadiska emisií CO2.
Dacia Duster je výhodnou kúpou z hľadiska funkčnosti aj zábavy a okamžite po zavedení si pre seba vytvoril reálny trh:
- Dacia prijala 100 000 objednávok (do konca roka 2010)
- Vo svete bolo zaregistrovaných viac než 67 000 Dusterov
- Predaj Dusteru v Európe presiahol 56 249 kusov
- Vo Francúzsku sa predalo 19 689 kusov offroadov značky Dacia
- Čas dodania v Európe sa skrátil pod tri mesiace.
Uznaný úspech
Úspech modelu Dacia Duster potvrdilo množstvo ocenení:
-            "Autobest 2011" vo východnej Európe (za najlepší automobilový balík na trhu v roku 2010),
-            "Trophée de l’Argus" (trieda rodinných vozidiel) vo Francúzsku. Toto ocenenie zohľadňuje kritériá, ako nákupná cena nového auta, prevádzkové náklady na kilometer, zostatková hodnota, spotreba a jednoduchosť ovládania,
-            "2011 Residual Value Champion" (trieda SUV) v Nemecku,
-            "Car of the Year" v Rumunsku. Toto ocenenie získava model, ktorý mal najväčší vplyv na rumunský automobilový trh, zohľadňuje pritom všetky segmenty.

Úspech v motoristickom športe
Úspech modelu Dacia Duster v showroomoch zdôrazňujú jeho výsledky v motoristickom športe. Robustnosť a spoľahlivosť Dusteru 4x4 sa podrobila náročným testom na viacerých podujatiach, od pretekov na ľade Trophée Andros vo Francúzsku až po jazdu na dunách marockej púšte.
Trophée Andros:
Preteky 2010/2011 Trophée Andros zažili Alaina Prosta, ktorý si na kolesách modelu Dacia Duster Glace1 zabezpečil druhé miesto. Tento úspech viac než jasne dokázal, že sila a spoľahlivosť sa stali súčasťou genetického kódu modelov značky Dacia.
 Dacia Duster Glace je verzia, ktorú  divízia Renault Sport Technologies pripravila špeciálne pre Trophée Andros.
Rallye Aïcha des Gazelles:
- V druhej polovici marca sa Dacia Duster vyberie do dún marockej púšte, keď sa zúčastní na pretekoch 2011 Rallye Aïcha des Gazelles. Deväť ženských posádok odštartuje tento každoročný zápas na kolesách modelu Dacia Duster 4x4.
- Rallye Aïcha des Gazelles je jediným výlučne ženským podujatím v motoristickom športe. Originálny je tím, že posádky musia najazdiť čo najmenej kilometrov. Premyslená stratégia a priebežné prehodnocovanie sú kľúčom k víťazstvu, keďže posádky bojujú so skalnatým povrchom a dunami.
Dacia Duster vyhrala preteky 2010 Rallye Aïcha des Gazelles v triede crossoverov.

Duster: skutočne medzinárodný model
Globálny charakter Dusteru znamená, že sa predáva v rôznych častiach sveta buď pod značkou Dacia alebo Renault podobne ako Logan a Sandero.
- Duster sa pod značkou Dacia predáva v Európe, Turecku a v regióne Magreb.
- Duster sa pod značkou Renault predáva na Ukrajine, Blízkom východe (pozri vyššie) a v Afrike.
Renault Duster sa od jesene tohto roka bude vyrábať v Brazílii, Argentíne, Mexiku a Chile, naďalej sa však bude vyrábať aj v Rusku (továreň Avtoframos, Moskva) a Kolumbii (továreň Sofasa, Envigado). Renault Duster sa predáva aj v krajinách okolo Perzského zálivu, kam ho dodáva rumunská továreň Pitesti.


4 komentáre:

  1. Pokračující úspěch nemají pouze tyto auto moto obory, ale v našem případě v IT jsou tomu i repasované notebooky, které se v poslední době začaly prodávat jako diví. To je neskutečné jakou práci se na nich dá vykonávat. Já už vůbec nadupané herní mašiny nepotřebuji.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Podle mě spousta lidí na Dacie úplně zbytčně kouká skrz prsty. Jsou to podle mě skvělá auta. Zvlášť pokud hledáte nějaké auto, které vám chvíli vydrží a nebude stát moc peněz. Docela mě i překvapilo jak jsou zrovna na Dacie dostupné náhradní díly. Sehnat je dnes není vůbec problém.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nejsem si úplně jistý, jestli je Dacia příběh úspěchu. Na druhou stranu to ale určitě není příběh neúspěchu. V zásadě je to úspěšná automobilka pod vlajkou Renaultu, ale na druhou stranu, kdo chce dobrovolně jezdit Dacii? I proto jsou obchody jako výkup aut Praha plné takových aut, o která není příliš velký zájem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hele manžel tady vedle mě sedí a pozoruje co sleduji na počítači. Tak budu psát něco aby to vypadalo že se o něj taky zajímám. Nevíte tak náhodou kde sehnat kvalitní disky na auto které skutečně něco vydrží? Vy to tam na trati asi musíte mít v merku, že ano?

    OdpovedaťOdstrániť