Kia na ďalší rok plánuje vyrábať elektrické autá

Koncept Venga EV
Autor: Kia


Na ďalší rok má automobilka Kia v pláne predstaviť verejnosti svoj prvý elektromobil. Špecialisti predpokladajú, že tento krok nielenže pomôže tejto značke zvýšiť svoje tržby, ale môže zbaviť  aj  imidžu automobilky, ktorá sa venuje výrobe lacných áut.

Prvým elektrickým autom od tohto výrobcu sa stane kompaktný van Venga, podľa ktorého vznikol minulý rok koncept Venga EV. V tomto roku má Kia v pláne spraviť veľké množstvo testov, pre tento úkol juhokórejska automobilka vyrobila 250 prototypov. Sériova výroba Vengy sa začne v 2012 a o rok neskôr sa prvé autá dostanú aj do Európy.

Očakáva sa, že sériova Venga bude mať rovnaký typ elektromotora ako show car. Ten na jar minulého roka mal elektromotor s výkonom 109 koní a 24 kW lítiovo-iónovú batériu. Dojazd na elektriku by mal byť okolo 140 km. Zaujímavá je rýchlosť dobitia batérie, dobiť batériu na 80% kapacity trvá iba 20 minút, na 100% 8 hodín. Počas predstavenia  Vengy EV výrobca oficiálne oznámil, že majiteľ novej Vengy sa bude môcť na toto auto naozaj spoľahnúť a to za každých okolností.  Maximálna rýchlosť bude 140 km/h a akcelerácia na stovku 11,8 sekundy.

Tiež sa podarilo zistiť, že Kia Motors plánuje začať so skúškou  európskej verzii Optima Hybrid. Na rozdiel od severoamerickej modifikácii, ktorá obsahuje 2.4 l benzínový motor a elektromotor, bude európska verzia obsahovať dvojlitrový agregát. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára